Willem Pieter Hoevenaar
Willem Pieter Hoevenaar

Willem Pieter Hoevenaar werd geboren te Utrecht op 7 maart 1808 als zoon van Adrianus Hoevenaar jr. en Maria Josepha Lefèvre. Hij was een broer van Cornelis Willem Hoevenaar sr. en van Nicolaas Ludolph Hoevenaar en oom van Cornelis Willem Hoevenaar jr. Hij trouwde op 4 mei 1836 met Wendelina van der Sluis. Hun zoon was Josef Hoevenaar Wz.

Willem Pieter schilderde voornamelijk Oudhollandse interieurs en buitenscènes, gestoffeerd met figuren. Zijn aquarellen en sepia’s waren in zijn eigen tijd erg geliefd. In 1850 werd hij lid van de Koninklijke Akademie in Amsterdam. In de periode 1828-1863 toonde hij zijn werk regelmatig op de jaarlijkse Tentoonstellingen van Levende Meesters. Musea: o.a. Stedelijke Museum, Amsterdam; Centraal Museum, Utrecht; Teylers Museum, Haarlem; Rijksprentenkabinet, Leiden. Willem Pieter overleed te Utrecht op 31 oktober 1863.

tn HAWP415
Portret van Willem Pieter Hoevenaar, Vervaardigd door Gijsbertus Craeyvanger, potlood, 12,8 x 11 cm. Bron: Rijksmuseum, Aankoop uit het F.G. Waller-Fonds 194.
Delen